- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
- Garduri solare, nouă inovație pentru producția de energie verde
- Dacia demarează un program de concedieri voluntare
- Ordinea internațională amenințată la un nivel nemaiîntâlnit de la Războiul Rece
A fost declarată epidemie de gripă în România
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, miercuri dimineaţă că e declarată epidemie de gripă, deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutiv şi sunt 54 de decese din cauza bolii.
“Putem spune, în acest moment, că s-a înregistrat a treia săptămână consecutivă epidemică. Existând o succesiune de cel puţin trei săptămâni epidemice, conform uzanţelor se constată că vorbim de o evoluţie epidemică a gripei.
Activitatea gripală a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate înaltă, cu extinderea regională în zona de sud a ţării”, a declarat Sorina Pintea într-o conferinţă de presă.
Săptămâna 31.12.2018 – 06.01.2019
Infecţii respiratorii acute: 52.991
Gripă clinică: 349
Săptămâna 07.01.2019 – 13.01.2019 (prima săptămână epidemică)
Infecţii respiratorii acute: 90.963
Gripă clinică: 1.155
Săptămâna 14.01.2019 – 20.01.2019 (a doua săptămâna epidemică)
Infecţii respiratorii acute: 117.576
Gripă clinică: 4625
Săptămâna 21.01.2019 – 27.01.2019 (a treia săptămână epidemică)
Infecții respiratorii acute: 134.201
Gripă clinică: 3393
Principalele declarații ale ministrului Sorina Pintea:
„Deși aseară aveam o parte din datele pe care DSP le-a transmis inspectoratelor, aceastea nu au fost concludente pentru că nu toate spitalele anunțaseră toate cazurile de gripă diagnosticate clinic, astfel încât am refăcut raportul și putem spune că s-a înregistrat a treia săptămână consecutivă epidemică.
Existând o succesine de cel puțin trei săptămâni epidemice se constată că vorbim de o evoluție epidemică a gripei. Activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere regională în zona de sud și cu focare locale și cazuri sporadice în celelalte zone.
De la începutul sezonului au fost 54 de decese confirmate cu virus gripal. Nu putem afirma că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever decât cel precendent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese mai devreme față de sezonul precedent.
Diferența este că avem un număr mai mare de cazuri și un număr mai mare de cazuri confirmate clinic. Gripa activează pe tot teritoriul țării, chiar dacă la intensitate diferită.
Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme ușoare și medii de manifestare.
Epidemie de gripă – în ce condiții se închid școlile?
Sorina Pintea: „Inspectoratele școlare împreună cu DSP-urile pot să ia decizia suspendării cursurilor unde absenteismul depășește 20% la clasă sau în școală”.
Medicul Adrian Streinu-Cercel a precizat că nu este vorba despre un virsu cu mutații: „Vorbim de virusul AH1N1, care a generat majoritatea infecțiilor și se face răspunzător și de o mare parte din decese. Dar în general virusul gripal de tip A sunt virusuri care dau epidemii, ca și cel de tip B. Cel de tip B în momentul de față e puțin în circulație, ceea ce e un lucru bun. Ca atare, nu ne așteptăm să avem multe encefalite, de exemplu. Dar cel de tip A este unul care afectează plămânul. Deci trebuie să ne protejăm”.
„Fiind vorba de școli, slavă Domnului că o să vină o vacanță. Dacă lumea înțelege să nu își ducă copiii în mall-uri e un lucru bun. Dacă nu înțelege acest lucru, ne putem aștepta să avem alte îmbolnăviri cu virus gripal”, a mai spus medicul.
El a atras atenția ca părinții sănu meargă cu copiii în locuri aglomerate.
Medic: „Nu se pune problema unei carantine”
Dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, a precizat că „nu se pune problema unei carantine” și că e vorba doar de măsuri de limitare a vizitatorilor în spitale.
„Carantina e o măsură adoptată în situații extreme, situație pe care noi nu o trăim. Carantina e o măsură adoptată extrem de rar. De obicei e decisă de Organizația Mondială a Sănătății”, a subliniatul medicul.
„Nu vorbim de niciun risc pandemic în momentul de față. Pandemia înseamnă apariția unui nou virus gripal, ceea ce nu e cazul. Acest AH1N1 e din 2009. Atunci a fost nominalizat ca un virus pandemic. Acum e un virus gripal sezonier”, a adăugat Adrian Streinu-Cercel.
„Tot ce s-a întâmplat anul acesta ar trebui să ne pună pe gânduri”, a mai spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății, răspunzând la o întrebare privind diferența da vaccin cerut și cel primit.
„Cred că acum din ce în ce mai mulți își vor da seama că e nevoie să se vaccineze și că e singura cale de a ne feri”, a mai spus ea.