- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
7 sfaturi importante pentru a ne proteja pielea de soare
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Pe măsură ce zilele de vară devin mai lungi, ne aprovizionăm cu creme de protecție solară. Deși știm cât de important este să ne protejăm pielea de razele UVA și UVB care pot cauza cancer și îmbătrânire prematură, mulți dintre noi încă nu suntem siguri cum să facem acest lucru în mod corespunzător.
Un studiu realizat în 2022 de La Roche-Posay a arătat că doar 15% dintre femeile cu vârsta peste 18 ani aplică zilnic creme de protecție solară pe față, iar doar 48% dintre britanici folosesc protecția solară atunci când vremea o cere cu adevărat.
Aici, Dr. Hiva Fassihi, un dermatolog consultant specializat în cancer de piele și care colaborează adesea cu La Roche-Posay, oferă șapte sfaturi esențiale pentru protecția solară, de care ar trebui să ținem cont în această vară și nu numai.
1. Aplicați zilnic cremă de protecție solară pe față
Deși pielea noastră este puțin probabil să se ardă în lunile de iarnă când razele UVB sunt mai slabe, razele UVA rămân constante pe tot parcursul anului. Razele UVA penetrează adânc în piele și dăunează colagenului, cauzând riduri, pigmentare și alte semne de îmbătrânire.
„Razele UVA pot pătrunde chiar și prin ferestre și ne pot deteriora pielea când suntem în interior, așa că este cel mai bine să purtăm protecție solară în fiecare zi, pe tot parcursul anului,” spune Fassihi. „Aplicați-o după crema hidratantă și înainte de machiaj. Dacă face parte din rutina zilnică, nu veți fi prinși pe picior greșit în zilele însorite.”
2. O cremă hidratantă cu SPF sau un fond de ten nu sunt suficiente
Dacă crema hidratantă conține SPF, este tentant să credem că suntem protejați. Nu este cazul, spune Fassihi. „Le spun mereu pacienților să se gândească la ceea ce este proiectat să facă în primul rând acest produs. Dacă este în primul rând o cremă hidratantă, va fi mai eficientă în acest sens decât în protejarea pielii de daunele solare. Ar trebui să o aplicați foarte gros pentru a atinge SPF-ul declarat pe sticlă, așa că este întotdeauna mai bine să începeți cu un strat de bază de cremă de protecție solară reală.”
3. Factorul 50 este cel mai bun
Ideea factorului 50 poate părea descurajantă, deoarece oamenii presupun că va fi gros și greu pe piele, și mulți cred că un factor atât de mare nu este necesar.
Cu toate acestea, Fassihi spune: „Când te uiți la datele despre cât de mult aplicăm de fapt, se poate ajunge să nu ofere protecția necesară. Așadar, aș spune că folosirea SPF 50 ajută să vă asigurați că aveți încă un nivel bun de protecție.”
4. Utilizați mai mult decât credeți
„În timp ce cu o cremă hidratantă o freci în piele, cu protecția solară vrei să o aplici astfel încât să fie un film vizibil pe piele și apoi să-i dai trei până la cinci minute să se absoarbă,” spune Fassihi. „Apoi poți aplica machiajul deasupra.”
5. Reaplicați după activitate
„Cele mai bune creme de protecție solară moderne sunt foarte fotostabile, ceea ce înseamnă că filtrele lor UV nu sunt descompuse de expunerea la razele UV – așa că dacă doar stai la birou toată ziua, protecția solară ar trebui să rămână activă pentru mai mult timp. Dar dacă ești activ și transpiri, sau ți-ai șters pielea, va ieși,” spune ea.
6. Ce cremă de protecție solară recomandă dermatologii?
„Recomand gama Anthelios UVMune 400, este hipoalergenică și are o formulare pentru fiecare tip de piele și vârstă,” spune Fassihi. „Este rezultatul celor mai actuale cercetări și oferă cel mai larg spectru de protecție posibil.”
7. Chiar și pielea mai închisă la culoare are nevoie de protecție
„Indiferent de tonul pielii, ar trebui să folosiți protecție solară,” spune Fassihi. „Toate tonurile de piele se pot arde și pot prezenta semne de îmbătrânire facială, așa că este important să ne protejăm pielea de expunerea la soare, indiferent de tonul sau tipul pielii.”