- Marcel Ciolacu, desemnat premier de Klaus Iohannis
- Cine este Crin Antonescu?
- Acord între PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale. Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale
- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
Anasonul Stelat – Utilizare, Beneficii, Precauții
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Anasonul stelat este un condiment obținut din fructul arborelui veșnic verde chinezesc Illicium verum și este numit astfel datorită păstăilor în formă de stea din care sunt recoltate semințele de condiment și are un gust care amintește de lemn dulce.
Din cauza asemănărilor în ceea ce privește aroma și denumirea, anasonul stelat este adesea confundat cu anasonul, deși cele două condimente nu sunt înrudite. Anasonul stelat este renumit nu doar pentru aroma sa distinctă și aplicațiile culinare, ci și pentru beneficiile sale medicinale. Acest articol analizează beneficiile, utilizările și riscurile potențiale ale anasonului stelat.
Bogată în compuși bioactivi puternici
Plantele și condimentele sunt adesea eroii neglijați ai lumii sănătății și nutriției, iar anasonul stelat nu face excepție. Informațiile despre conținutul său de vitamine și minerale sunt limitate, dar având în vedere cantitatea mică de condiment care se poate folosi , valoarea sa nutrițională poate fi mai puțin semnificativă (1)
Cu toate acestea, este o sursă impresionantă de mai mulți compuși bioactivi puternici, toți fiind contribuitori vitali pentru o bună sănătate. Cel mai valoros aspect al anasonului stelat poate fi dat de abundența de flavonoide și polifenoli. Aceștia sunt, în principal, responsabili pentru aplicațiile largi și beneficiile medicinale ale condimentului (2)
Unele dintre principalele compuși benefici pentru sănătate găsiți în anasonul stelat includ (3)
– Linalool
– Quercetin
– Anetol
– Acid shikimic
– Acid galic
– Limonen
Împreună, acești compuși pot contribui la proprietățile antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene ale anasonului stelat. Cercetările pe animale și în eprubetă indică faptul că capacitatea antioxidantă a acestui condiment poate avea chiar proprietăți anticancerigene, cum ar fi reducerea dimensiunii tumorilor (4, 5). În cele din urmă, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine modul în care compușii bioactivi din anasonul stelat pot sprijini sănătatea umană.
Oferă beneficii medicinale
Anasonul stelat a fost folosit în medicina tradițională chineză de mii de ani și a fost acceptat recent în unele practici medicale occidentale. Popularitatea sa în creștere se datorează în mare parte proprietăților sale antimicrobiene și potențialului farmacologic.
Capacități antivirale
Unul dintre cele mai relevante atribute farmacologice ale anasonului stelat este conținutul său de acid shikimic. Acidul shikimic este un compus cu capacități antivirale puternice. De fapt, este unul dintre principalele ingrediente active din Tamiflu, un medicament popular pentru tratamentul gripei și în prezent, anasonul stelat este principala sursă de acid shikimic utilizat pentru dezvoltarea produselor farmaceutice. Pe măsură ce pandemia de gripă continuă să reprezinte o amenințare pentru sănătatea globală, cererea de anason stelat este în creștere . Unele cercetări de laborator au arătat, de asemenea, că uleiul esențial de anason stelat poate trata alte tipuri de infecții virale, inclusiv herpes simplex tip 1 (6,7) Cu toate acestea, deși anasonul stelat este frecvent utilizat pentru tratarea gripei, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine potențialul său de a trata alte infecții virale la oameni.
Proprietăți antifungice
Anasonul stelat este o sursă bogată de flavonoid anetol, compus responsabil pentru aroma distinctă a condimentului și oferă beneficii antifungice puternice. Unele cercetări agricole au descoperit că trans-anetolul derivat din anasonul stelat poate inhiba creșterea fungilor patogeni în anumite culturi comestibile (8) Cercetările în eprubetă indică faptul că alți compuși bioactivi găsiți în uleiul esențial de anason stelat, precum terpenul linalool, pot suprima formarea biofilmului și a peretelui celular al fungilor infecțioși la oameni (9). Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine aplicațiile anasonului stelat în tratarea infecțiilor fungice la oameni.
Beneficii antibacteriene
Un alt beneficiu medicinal important al anasonului stelat este capacitatea sa de a inhiba creșterea bacteriilor implicate în diverse boli comune. Unele cercetări au relevat faptul că extractul de anason stelat este la fel de eficient ca antibioticele împotriva bacteriilor patogene rezistente la multiple medicamente. Acest lucru poate fi deosebit de util pentru dezvoltarea viitoare a unor noi medicamente antibiotice (10).
Studiile de laborator au arătat, de asemenea, că compușii bioactivi din anasonul stelat pot fi eficienți în tratarea infecțiilor tractului urinar cauzate de diferite bacterii (11). Un studiu separat a relevat că extractul de anason stelat este oarecum eficient în reducerea creșterii E. coli pe o placă de cultură, deși nu a fost la fel de eficient ca tratamentele antibiotice comune (12).
În acest moment, majoritatea cercetărilor privind proprietățile antibacteriene ale anasonului stelat sunt limitate la studii pe animale și in vitro fiind necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine modul în care acest condiment poate fi utilizat pentru a sprijini sănătatea umană.
Ușor de încorporat în gătit
Anasonul stelat are o aromă distinctă de lemn dulce, similară cu cea a anasonului sau feniculului, deși nu este înrudit cu niciunul dintre aceste condimente. Se potrivește bine cu coriandru, scorțișoară, cardamom și cuișoare. La gătit, anasonul stelat poate fi folosit întreg sau sub formă de pulbere.
Este adesea utilizat în bucătăriile clasice chinezești, vietnameze, indiene și din Orientul Mijlociu, în special ca un potențiator de aromă în supe, ciorbe și curry fiind bine cunoscut pentru prezența sa în amestecurile chinezești „5 spice” și indiene „Garam Masala”. În practicile medicinii tradiționale chinezești, anasonul stelat este infuzat în apă pentru a face un ceai folosit pentru tratarea infecțiilor respiratorii, grețurilor, constipației și altor probleme digestive.
Anasonul stelat este, de asemenea, un adaos excelent la preparatele dulci și deserturi, cum ar fi fructele coapte, plăcintele, pâinea rapidă și brioșele. Dacă nu ați folosit niciodată acest condiment în activitățile dvs. culinare, țineți cont de faptul că o cantitate mică este suficientă atfel, începeți cu o cantitate mică și adăugați mai mult după gust pentru a evita utilizarea excesivă.
Dați o șansă anasonului stelat presărând un praf din acest condiment în următoarea dvs. serie de prăjituri sau să aruncați câteva steluțe întregi în următoarea oală de supă pentru un plus de aromă.
Riscuri posibile
Anasonul stelat chinezesc pur este, în general, recunoscut ca fiind sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, au fost raportate câteva cazuri de reacții alergice (13). Pentru populația generală, o preocupare mai serioasă este un apropiat al condimentului chinezesc – anasonul stelat japonez extrem de toxic. Anasonul stelat japonez este cunoscut pentru conținerea de neurotoxine puternice care pot duce la simptome fizice grave, inclusiv convulsii, halucinații și greață (14). Anasonul stelat japonez arată aproape identic cu omologul său chinezesc, iar unele surse comerciale de anason stelat chinezesc au fost găsite în amestec cu cel toxic japonez. De asemenea, au fost raportate cazuri de reacții severe, potențial fatale, la anasonul stelat la sugari. Se presupune că aceste cazuri s-au datorat unei contaminări necunoscute cu condimentul japonez. Astfel, se recomandă ca anasonul stelat să nu fie administrat sugarilor și copiilor (15).
Pentru a proceda cu prudență, este bine să verificați sursa anasonului stelat pe care îl achiziționați pentru a vă asigura că este pur varianta chineză iar dacă nu sunteți 100% siguri de sursa sau puritatea acestuia, ar fi indicat să nu folosiți prea mult deodată pentru a evita intoxicația accidentală.
Concluzie
Anasonul stelat are o aromă distinctă de lemn dulce care poate îmbunătăți o varietate de preparate. Compușii săi bioactivi puternici pot ajuta la tratarea mai multor infecții fungice, bacteriene și virale. În timp ce consumul de anason stelat chinezesc pur este, în general, sigur, acesta poate fi contaminat cu anason stelat japonez, care este extrem de toxic.Verificați întotdeauna sursa condimentului pe care îl achiziționați pentru a asigura puritatea și începeți cu o cantitate mică pentru a evita reacțiile adverse.