- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Lentila de contact cu Stelian Tănase – Panait Istrati și adevărul din URSS
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Vineri, 22 septembrie, de la oras 12:00, scriitorul Stelian Tănase ne propune un nou episod despre viața lui Panait Istrati. După vizita în URSS a lui Panait Istrati, acesta revine la Paris și publică “Spovedania unui învins”. O carte semnificativă care nu numai că oferă o mărturie profundă a experiențelor personale ale autorului, dar dezvăluie și o perspectivă importantă asupra relației sale cu Uniunea Sovietică (URSS) și contextul istoric al perioadei.
Publicată în 1921, această nuvelă scurtă face parte din ciclul literar “Ciclul confesiunilor unui învins” și prezintă o întâlnire între un autor fictiv, descurajat și un personaj misterios numit simplu “Învinsul.” Acest “Învins” își mărturisește povestea de viață autorului, dezvăluind experiențele sale zbuciumate și chinuitoare.
Panait Istrati relatează cum a fost atras de promisiunile revoluției bolșevice și de ideea unei societăți mai juste, dar cum a ajuns să fie dezamăgit de realitatea brutală și de reprimarea opoziției politice. În acel moment istoric, URSS părea a fi o speranță pentru mulți, dar “Spovedania unui învins” dezvăluie latura întunecată a regimului comunist și ilustrează cum iluziile pot fi spulberate de realitatea crudă.
În plus, “Spovedania unui învins” oferă o perspectivă critică asupra sistemului politic și social al vremii, subliniind sărăcia, exploatarea omului și dificultățile vieții sub regimul comunist. Această critică a influențat opinia lui Panait Istrati și aprofundat relația sa complicată cu URSS.
Prin intermediul acestei opere literare, Panait Istrati nu numai că oferă o perspectivă sinceră și directă asupra vieții sub comunism, dar și aduce în prim-plan dilemele și conflictele personale ale personajului “Învinsul.” Cartea explorează lupta internă a acestuia împotriva propriilor convingeri și deziluziile sale, oglindind astfel și dezamăgirea autorului față de realitatea politică a vremii.
Lentila de contact este o emisiune produsă la Radio Clasic de Stelian Tănase în parteneriat cu DeskReport.